Διαχείριση απώλειας
Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου συνοδεύεται πάντα από έντονη θλίψη και επώδυνα συναισθήματα. Ο πόνος , οι αναμνήσεις και τα αναπάντητα ερωτήματα μπορεί να μας στοιχειώνουν.
Υπάρχουν όμως υγιείς τρόποι να διαχειριστούμε κάθε είδους απώλεια στη ζωή μας, από το θάνατο ενός οικείου προσώπου , την απομάκρυνση του σε άλλο μέρος , ακόμα και τον αποχαιρετισμό των γονιών με τα παιδιά όταν εκείνα φεύγουν απ' το σπίτι.
Όλοι οι άνθρωποι θα βιώσουμε σημαντικές απώλειες στη ζωή μας με ξεχωριστό τρόπο ομως ο καθένας μας. , Καθώς όλα εξαρτώνται από το είδος της απώλειας , καθώς επίσης και από την προσωπικότητα του ατόμου, τους ψυχικούς μηχανισμούς άμυνας που έχει αναπτύξει καθώς επίσης και από τις εμπειρίες ζωής του.
Τα 5 στάδια του πένθους:
1) Άρνηση. Μούδιασμα και σοκ. "Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό σ εμένα ". Το πρώτο στάδιο βοηθά το άτομο να μειώσει την ένταση της απώλειας. Στο στάδιο αυτό το άτομο είναι μουδιασμενο , και αναρωτιέται αν και με ποιο τρόπο μπορεί να προχωρήσει τη ζωή του. Καθώς όμως με τις ημέρες να παίρνουν αποδέχεται την πραγματικότητα της απώλειας , αρχίζει να μπαίνει στη θεραπευτική διαδικασία.
2) Θυμός. "Γιατί συμβαίνει αυτό σ εμένα;".Σ αυτό το στάδιο νιώθει εγκαταλελειμμένο , και μπορεί να στρέψει το θυμό του σε οικογένεια, φίλους, συγγενείς, ακόμα και ανώτερες δυνάμεις βάζοντας τα με το Θεό. Ο θυμός κρύβει πόνο και οφείλεται στην απώλεια και δείχνει την ένταση της αγάπης.
3) Διαπραγμάτευση. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει επίμονες σκέψεις που κάνει το άτομο για όλα αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο για να αποφευχθεί η απώλεια. Το άτομο νιώθει τύψεις και ενοχές.
4) Κατάθλιψη. "Δεν έχω όρεξη για τίποτα". Το στάδιο αυτό επέρχεται όταν το άτομο συνειδητοποιήσει το πραγματικό μέγεθος της απώλειας. Αποσύρεται από αγαπημένες δραστηριότητες , είναι λυπημένο , έχει προβλήματα στον ύπνο, και διαταραχές της όρεξης όπως και προβλήματα συγκέντρωσης.
5) Αποδοχή. "Έχω αποδεχτεί αυτό που συνέβη". Το άτομο μαθαίνει να ζει χωρίς το αντικείμενο της απώλειας και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του. Κατανοεί πως το παρελθόν δε μπορεί να αλλάξει. Μπορεί όμως το μέλλον, το οποίο αρχίζει με τον καιρό να κοιτά ξανά με αισιοδοξία.
Τρόποι διαχείρισης πένθους.
1) Εκφράσε τα συναισθήματα σου ανοιχτά. Μην αποφεύγεις να αναγνωρίσεις και να αντιμετωπίσεις τα επώδυνα συναισθήματα, γιατί έτσι παρατείνεις τη διαδικασία του πένθους.
2) Στηρίξου στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ζεις κάτι πολύ δύσκολο και η στήριξη απ' όσους αγαπάμε και μας αγαπούν είναι απαραίτητη. Εξήγησε όμως τί έχεις πραγματική ανάγκη, και δεξου τη στήριξη γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Ενημέρωσε τους ότι κάποιες φορές αρκεί η παρουσία τους εκεί, χωρίς να πουν τίποτα. Κάποιες φορές αυτό είναι πιο σημαντικό, απ' το να ακούγονται αυναρτησίες.
3) Φρόντισε τον εαυτό σου . Ψυχή και σώμα αλληλοσυνδεονται , για αυτό προσπάθησε να διαχειριστείς την απώλεια και τη θλίψη με σωστή διατροφή , καλό ύπνο και γυμναστική. Μη καταφύγεις στην κατανάλωση αλκοόλ , καθώς η βοήθεια του μπορεί να ναι μόνο βραχυπρόθεσμη κι όχι μακροπρόθεσμη.
4) Να θυμάσαι η διαδικασία του πένθους απαιτεί χρόνο. Η ψυχική επούλωση γίνεται σταδιακά . Για αυτό να σαι καλός και υπομονετικός με τον εαυτό σου. Άστον να ζήσει το πένθος σ όλα του τα στάδια και να σαι ο πρώτος που θα σε στηρίζεις.