Τι είναι ζήλια και γιατί δυσκολευόμαστε τόσο να την ελέγξουμε;

2022-01-03

Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε τη ζήλια, κι εν συνεχεία να δούμε τους τόπους εκδήλωσης της αλλά και διαχείρισης της. Ζήλια λοιπόν, είναι το συναίσθημα που προκύπτει όταν φοβόμαστε ότι η ιδιαίτερη σχέση που έχουμε μ έναν άνθρωπο απειλείται. Μπορεί να αφορά σύντροφό, φίλους, συγγενείς ή οποιαδήποτε άλλη μορφή σχέσης μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα σε δύο ή και περισσότερους ανθρώπους.

Επί της ουσίας είναι ο φόβος μη χάσει το ενδιαφέρον του για μας το άλλο πρόσωπο. Προσοχή όμως, μην συγχέουμε τη ζήλια με το φθόνο. Ο φθόνος σχετίζεται με τη σύγκριση μας με τους άλλους, και την απαίτηση να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ' τον περίγυρο μας, με όποιο κόστος. Ακόμα και καταστρέφοντας το άτομο που θεωρούμε ότι σε κάποιο τομέα είναι καλύτερο από εμάς, αν δεν μπορούμε εμείς να το ξεπεράσουμε με έντιμους τρόπους. Αντίθετα η ζήλια είναι η όχι και τόσο καλή κατάσταση, κατά την οποία νιώθουμε απειλή για την ύπαρξη κάποιας σχέσης μας.

Τρόποι εκδήλωση ζήλιας.

Η ζήλια αποτελεί ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων, άγχους , θυμού, φόβου, απελπισίας, λύπης, αλλά και ενθουσιασμού κάποιες φορές, μαζί με αρνητικές σκέψεις που μας κάνουν να θεωρούμε ότι δεν είμαστε αρκετοί και ο άλλος άνθρωπός θα μας βαρεθεί και θα μας παρατήσει. Έτσι συνήθως για να μη χάσουμε τους άλλους από δίπλα μας, γινόμαστε κτητικοί, ζητάμε όλο και περισσότερο χρόνο και προσοχή, καταφέρνοντας μόνο να εκνευρίζουμε τον άλλον άνθρωπο διότι του περιορίζουμε σε μεγάλο βαθμό τις βασικές του προσωπικές ελευθερίες.

Συνήθως πάντως, η εμφάνιση έντονης ζήλιας, σε σημείο παθολογικό, κι όχι νορμάλ, εμφανίζεται σε σχέσεις ερωτικές μεταξύ των δύο φύλων, ή ακόμα και του ίδιου φύλου, και έχει τις ρίζες της στην παιδική μας ηλικία και κατά πόσο νιώθαμε ή όχι, ότι αξίζουμε την αγάπη των άλλων.

Για να αποφύγεις λοιπόν να κουράσεις τον άλλον, και τον κάνεις να φύγει ενώ στην πραγματικότητα θα ήθελε να είναι μαζί σου, όταν δεν γίνεσαι υπερκτητικός, προσπάθησε να ακολουθήσεις τα παρακάτω.

 

Αντιμετώπιση ζήλιας

1) Παραδέξου τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα της ζήλιας, ώστε να κατανοήσει και το άλλο άτομο τις αντιδράσεις σου όσο είναι δυνατόν. Αν δεν παραδεχτείς εσύ ο ίδιος τα συναισθήματα σου, για ποιο λόγο να κάτσει να τα κατανοήσει το έτερον ήμισυ. Πολλές φορές θεωρούμε πράγματα δεδομένα. Πως ο άλλος θα κάνει αυτό που θα κάναμε κι εμείς, ή έστω θα σκεφτεί κάτι κοντινό στα δικά μας standards, όμως οι άλλοι δεν είναι εμείς. Ο καθένας μας σκέφτεται διαφορετικά, κι αν επιλέγουμε να εκφράζουμε ελεύθερα τα συναισθήματα μας, είμαστε ξεκάθαροι με τους άλλους, αλλά κυρίως με τον εαυτό μας, κάτι που οδηγεί στο να μην μπλεκόμαστε σε καταστάσεις που δεν μας αρέσουν τόσο συχνά, όσο οι άνθρωποι που φοβούνται να εκφράσουν όσα νιώθουν.

2) Μην υποκύπτεις στις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Η πραγματικότητα συνήθως διαφέρει. Προσπάθησε να μην παρακολουθείς συνεχώς τις κινήσεις του, το τηλέφωνο του και τα άτομα με τα οποία βγαίνει. Κυρίως, σταμάτα να σκέφτεσαι αρνητικά, και μην υποκύπτεις στις εικασίες που φτιάχνει το μυαλό σου για να σου δείξει ότι απειλείσαι. Άλλωστε αν συμβαίνει θα το μάθεις αργά ή γρήγορα. Καλύτερα να ζεις εσύ όμορφα και χαλαρά μέχρι τη μέρα που ίσως μάθεις ότι κάτι άλλο ισχύει, παρά να σε τρώει κάτι μέσα σου ενώ δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Άσε που ακόμα κι αν ισχύει, όσο καιρό συμβαίνει και εσύ δεν το ξέρεις, ο μόνος που περνά δύσκολα είναι ο άλλος, που προσπαθεί να κρυφτεί, να σκεφτεί δικαιολογίες, και γενικότερα φοβάται να ζήσει όπως θα ήθελε, για να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες των θέλω του. Αυτός είναι για λύπηση και συμπόνοια κι όχι εσύ. Για αυτό σταμάτα να κλαίγεσαι και να σκέφτεσαι αρνητικά όπως προείπαμε.

3) Αποδέξου ότι η αβεβαιότητα είναι κομμάτι κάθε σχέσης. Όταν κάποιος ζηλεύει αναζητά βεβαιότητα, όμως αυτό είναι μια ψευδαίσθηση με τόσους περισπασμούς και περιορισμούς ως προς τον έλεγχο των καταστάσεων. Αν ο άλλος θέλει να στην κάνει θα βρει τον τρόπο ακόμα και σε ένα δωμάτιο κλειδωμένο να τον έχεις. Με το να γίνεσαι κτητικός, το μόνο που θα καταφέρνεις είναι να πνίγεις τον άλλον, καθώς και τον ίδιο σου τον εαυτό. Οπότε άσε το ταίρι σου ελεύθερο να επιλέξει αν θέλει να ναι κοντά σου, όπως κι εσύ έχεις επιλέξει εκείνο. "Αν αγαπάς κάποιον άφησε τον ελεύθερο" λέει ο θυμόσοφος λαός. Άστον να επιλέξει αν θέλει να ναι κοντά σου, ή να φύγει. Κάθε μέρα θα ναι μία απόδειξη. Σε βάθος χρόνου θα καταλάβεις αν το κάνει γιατί το θέλει, γιατί τον αναγκάζει η συνήθεια, ή επειδή σε αγαπά. Αν ισχύει το τελευταίο θα πρέπει να αισθάνεσαι ευτυχισμένος, αν δεν ισχύει, τουλάχιστον θα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις πρώτα, για να πας πιο μπροστά στη ζωή σου. 

4) Έλεγξε τις πεποιθήσεις σου και τις προσδοκίες σου γύρω απ' τη σχέση σου, όποιου είδους κι αν είναι αυτή. Επειδή σε απάτησε ο πρώην δε σημαίνει ότι θα το κάνει και ο νυν. Ούτε επειδή δεν είσαι ο Clooney ή η Τζένιφερ Λόπεζ θα σε θέλει μόνο μέχρι να βρει κάποιον καλύτερο σου. Ζήσε στιγμές με το ταίρι σου, μοιράσου γεύσεις, εικόνες, μέρη και θα δεις που η στενότερη σας σύνδεση μέσω αυτών των στιγμών θα σας φέρει πιο κοντά. Μην έχεις τεράστιες προσδοκίες, να σαι ευχαριστημένος με όσα σας δίνονται. Στο χέρι σας είναι με προσπάθεια, υπομονή κι επιμονή να τα κάνετε περισσότερα. Άλλωστε αν θες μια συμβουλή με βάση τα όσα έχω ζήσει μέχρι τώρα, αυτά τα τρία στοιχεία είναι τα πιο σημαντικά για την οριοθέτηση και μακροζωία οποιασδήποτε σχέσης. 

Γι αυτό να  να θυμάσαι....Υπομονή.....Επιμονή.....Προσπάθεια.

5) Χρησιμοποίησε δεξιότητες επικοινωνίας για την βελτίωση της σχέσης σου. Επιβράβευσε τα θετικά σημεία του συντρόφου σου. Νιώσε χαρά για την κάθε επιτυχία του. Θυμήσου όταν ήσουν πιτσιρίκι πώς σε ενθάρρυναν οι γονείς σου όταν μάθαινες ποδήλατο αν και στις αρχές το μόνο που κατάφερνες είναι να σαβουριάζεσαι και να γεμίζεις σημάδια. Έτσι λειτουργούμε και ως ενήλικες, για την ακρίβεια σε όλες τις φάσεις και εκφάνσεις της ζωής μας. Η επιβράβευση δρα εποικοδομητικά. Ακόμα και κάποιος με καλή ενσυναίσθηση και αυτογνωσία, έχει ανάγκη την αναγνώριση των προσπαθειών του, από ένα μικρό μπράβο για αυτό που κατάφερες, μία μικρή έκφραση ενθάρρυνσης για την προσπάθεια που καταβάλεις, ή ακόμα πιο πολύ, μία περιφρόνηση από καρδιάς για το τι Άνθρωπος έχει γίνει ο άλλος και πόσο θαυμάζουμε στοιχεία της προσωπικότητας του και του χαρακτήρα του. Δεν χρειάζεται να γίνεται κάθε μέρα, ή από συνήθεια. Αρκεί κάθε φορά που το νιώθουμε να το λέμε. Η γλώσσα του σώματος αλλά και του στόματος αντανακλάται...Οπότε σύντομα θα αρχίσει και ο σύντροφος μας να μας συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο, κάτι που είναι πολύ εποικοδομητικό για μία μακροχρόνια σχέση. 

6) Μοιράσου τις ευθύνες και πάνω απ' όλα κάντε μαζί κοινές δραστηριότητες που αγαπάτε και οι δύο. Είτε είστε στα μέλια ακόμα, είτε έχετε αρκετό καιρό μαζί και έχετε φτάσει στο σημείο να συγκατοικείτε, ή ακόμα πιο πολύ αν έχετε αποκτήσει και παιδάκια, είναι καλό εξ' αρχής να θέτετε κάποιους κανόνες, με ευθύνες και αρμοδιότητες που θα έχει ο καθένας, και θα πρέπει να τηρεί, ούτως ώστε μετά να έχετε χρόνο μαζί και για κοινές δραστηριότητες. Το να έχεις χρόνο για χουζούρεμα, άραγμα στον καναπέ, ταξίδια κι εκδρομές με το έτερον ήμισυ είναι κάτι πολύ σημαντικό, κάτι που δυστυχώς με τους ρυθμούς της καθημερινότητας το ξεχνάμε. Όμως αυτές οι στιγμές είναι που μας υπενθυμίζουν γιατί μπήκαμε σε μία σχέση, μας γεμίζουν συναισθήματα και κυρίως κάνουν τη σχέση μας πιο δυνατή σε κραδασμούς. Γιατί σίγουρα θα έρθουν, αλλά το να έχεις ζήσει πολλές και όμορφες στιγμές με έναν άνθρωπο σε κάνουν να θες να είσαι κοντά του ακόμα και στις δύσκολες, οι οποίες όταν περάσουν θα έχουν κάνει τη σχέση σας ακόμα πιο δυνατή. 

7) Εστίασε στα θετικά και εκτίμησε αυτό που έχεις , και μη μένεις στο τι δεν έχεις, ή τι δεν έχει ο σύντροφος σου. Αν κάθε φορά που σου δίνετε κάτι, εσύ σκέφτεσαι αυτό που θα ήθελες, ή θα μπορούσε να σου είχε δοθεί, σίγουρα θα έχεις μία δυστυχισμένη ζωή. Κι αυτό γιατί αν δεν εκτιμάμε όσα έχουμε και δεν είμαστε ευγνώμων για αυτά, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το δώρο που μας έχει δοθεί που είναι η ίδια η ζωή. Άλλοι έχουν περισσότερα, άλλοι λιγότερα. Κανείς δεν είπε ότι η ζωή είναι δίκαιη. Είναι όμως ακριβώς όπως θες να τη βλέπεις εσύ, εκτός ακραίων καταστάσεων. Και θα εξηγήσω αυτό που λέω. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα διάσημων, και πλουσίων που μπλέκουν με ναρκωτικά, ή αυτοκτονούν, ενώ πολλοί από εμάς θα ονειρευόμασταν τη φήμη τους, και τον πλούτο τους. Εκείνοι όμως είναι ανικανοποίητοι. Διότι όσα και να έχει ο άνθρωπος αν τα θεωρεί δεδομένα, δε του φτάνουν και θέλει κι άλλα. Αν πάλι του φτάνουν όσα έχει τότε μπορεί να θεωρείτε ένας άνθρωπος ευτυχισμένος. Μπορείτε να δείτε στο παρακάτω Link και τα αποτελέσματα της πιο μακροχρόνιας έρευνας που έχει διεξαχθεί πάνω στο θέμα της ευτυχίας, για να κατανοήσετε περαιτέρω την παραπάνω αναφορά.

Robert Waldinger: What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness

https://www.youtube.com/watch?v=8KkKuTCFvzI

8) Δειξτου τι νιώθεις....Μη φοβάσαι μη προδοθείς διότι έτσι θα τα ζεις όλα μισά...Ότι είναι να γίνει θα γίνει ακόμα κι αν έχεις κάποιον αλυσοδεμένο όπως προαναφέραμε. Δώσε του χρόνο και ελευθερία κινήσεων και ο ίδιος αν σε σέβεται και σ αγαπά δε θα κάνει πράγματα που του έχεις εκφράσει πως δε θα σ άρεσε να συμβαίνουν. Αν δεν το κάνει μπορείς να απευθυνθείς αλλού....Υπάρχουν 7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι εκεί έξω σίγουρα υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες περιπτώσεις. Εξαρτάται πάντα με τα standards που έχεις θέσει και την επιθυμία σου να κάνεις κάποιους συμβιβασμούς για να είσαι με κάποιον. Οπότε μην ψάχνεις το άλλο σου μισό γιατί δεν υπάρχει. Ψάξε για κάποιο άτομο ολόκληρο όπως εσύ που θα σε δέχεται έτσι ακριβώς όπως είσαι. Με τις αδυναμίες σου και τα δυνατά σου σημεία. Που θα σ' αγαπά για αυτό που τον κάνεις να νιώθει όταν είστε μαζί, κι όχι από όσα του προσφέρεις μόνο. Διότι έτσι η σχέση είναι συμφεροντολογική και όχι πραγματικής αγάπης. Επομένως μη φοβάσαι να δείξεις ποιος είσαι και τι νιώθεις, απλά προσπάθησε να βελτιώσεις όσα θεωρείς πως σε κρατάνε πίσω και να το εκφράσεις αυτό. Ακόμα κι αν ο άλλος δεν το καταλάβει και σε προδώσει ή δεν κατανοήσει την προσπάθεια σου, ένα μόνο είναι σίγουρο. Εσύ θα είσαι σίγουρα, πολύ καλύτερα μέσα σου αλλά και έξω, απ' ότι όταν ξεκίνησες να προσπαθείς. 

© 2021 Κωνσταντίνος Μπαβέλλας. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε