Πώς να κάνεις αυτό που αγαπάς ή ν αγαπήσεις αυτό που κάνεις;

2021-11-11

Όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας, ή ακόμα και όλη μας τη ζωή αναρωτιόμασταν πώς, και κυρίως πότε, θα βρούμε αυτό που αγαπάμε. Ώστε αναπτύσσοντας δεξιότητες πάνω σε αυτό να καταφέρουμε κάποια στιγμή, να εργαστούμε πάνω σε κάτι που να μας εμπνέει, να μας γεμίζει χαρά και κυρίως που θα μας δίνει κίνητρο και όρεξη κάθε πρωί να σηκωνόμαστε και να πηγαίνουμε στην εργασία μας. 


Ωστόσο λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν στα αλήθεια να ζουν μόνο από αυτό που τους συναρπάζει. Δεν είμαστε όλοι Ευτύχης Μπλέτσας και Ηλέκτρα Αστέρη. Κι ακόμα κι αυτοί πέρασαν από χίλια κύματα για να τα καταφέρουν. Όμως σ' αυτό το άρθρο θα δούμε κάποια βασικά tips που θα μας βοηθήσουν, αν όχι να βρούμε αυτό που αναζητούμε (τουλάχιστον εργασιακά), έστω να αγαπήσουμε αυτό που ήδη κάνουμε ώστε το κίνητρο μας για να σηκωθούμε απ' το κρεβάτι κάθε πρωί να είναι τέτοιο, ώστε να μη το κάνουμε μόνο από ανάγκη και αγκομαχώντας.  

Δεν είναι τυχαία η ρήση άλλωστε "Αν δε μπορείς να έχεις τη δουλειά που αγαπάς, αγάπησε τη δουλειά που κάνεις."

Σε αυτή τη ζωή δε μπορούμε να τα 'έχουμε όλα. Μπορούμε πάντα να διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό, όμως ποτέ δε θα έχουμε αυτό που θέλουμε σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Έτσι συμβαίνει και με την εργασία. Λίγοι καταφέρνουν να είναι ενθουσιασμένοι με αυτό που κάνουν διότι νιώθουν πως γεννήθηκαν για αυτό. Όλοι έχουμε ταλέντο κάπου. Όμως το να το βρεις, να το εξελίξεις και στο τέλος να σου αποφέρει και τα προς το ζην οδηγούν τις πιθανότητες να μην είναι με το μέρος σου.

Γι αυτό αντί να στεναχωριέσαι γιατί δεν κάνεις κάτι που να σε γεμίζει, είτε γιατί αυτό είναι κάτι πέραν όσων σπούδασες, είτε γιατί δε σου αρέσει γενικότερα, είτε γιατί δε νιώθεις ότι σε εκτιμούν όσο θα έπρεπε και δε σου συμπεριφέρονται όπως θα ήθελες, θα μπορούσες να επιλέξεις να δεις το νόμισμα απ' την άλλη πλευρά.

Τα πάντα στη ζωή μας είναι θέμα οπτικής. Το ίδιο γεγονός αν το περιγράψουν δέκα διαφορετικοί άνθρωποι θα ακούσεις δέκα διαφορετικές εκδοχές. Κι αυτό συμβαίνει διότι ο καθένας το βλέπει απ' τη δική του πλευρά, με τη δική του οπτική.

Γι αυτό αντί να στεναχωριέσαι και να θεωρείς πως δεν υπάρχει λύση και θα ζεις μια ζωή κάνοντας κάτι που δε σ' αρέσει, εγώ θα πρότεινα να δοκιμάσεις να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις αυτό που ήδη έχεις. Και που ξέρεις τότε ίσως να σου αρέσει τελικά.

Βασικά tips για να πετύχεις το παραπάνω είναι:

  • Διατύπωσε τις ανησυχίες σου δίνοντας λύσεις είτε στους συναδέλφους σου είτε ακόμα και στον εργοδότη σου. Το να εκφράσεις κάτι που δε σ' αρέσει δεν σε κάνει χειρότερο υπάλληλο. Αρκεί ο τρόπος που θα θέσεις τις ανησυχίες σου να μην είναι προσβλητικός και έντονος. Κανείς δε χαίρεται όταν του τη λένε ή του επιβάλλονται. Ξεκίνησε λέγοντας «μήπως θα ήταν καλύτερα να» ή «εγώ πιστεύω πως πιθανότατα να ήταν καλύτερα έτσι». Αν ο άλλος θέλει να ακούσει κι έχεις δίκιο θα κατανοήσει τι θες, ή θα σου ζητήσει περαιτέρω ανάλυση των σκέψεων σου. Αν από την άλλη δε λέει να σ ' ακούσει με τίποτα είτε ο εργοδότης σου, είτε οι συνάδελφοι σου, αυτό σημαίνει ότι δε θα αλλάξει. Και τότε θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχουν την ικανότητα και την οξυδέρκεια να ακούν και να αφουγκράζονται τις ανάγκες ή τις ιδέες των άλλων όλοι, και αυτό δύσκολα μπορεί να το αλλάξει ένα άτομο, γιατί δύσκολα θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε όσα έχουμε συνηθίσει να κάνουμε. Επομένως ή το αποδέχεσαι και πορεύεσαι με αυτό, είτε απομακρύνεσαι όσο είναι καιρός και δε σε έχει πάρει από κάτω. Ακριβώς όπως θα έκανες με έναν τοξικό άνθρωπο.

  • Αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο σου. Κάνε πράγματα που αγαπάς με άτομα που αγαπάς, και μη γίνεσαι σκλάβος της δουλειάς και της ρουτίνας σου. Όλοι έχει τύχει να καθίσουμε υπερωρία, είτε επί πληρωμή στις καλές περιπτώσεις είτε χωρίς καν να μπορείς να το διαπραγματευτείς σε άλλες. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει απ' το να διεκδικήσεις περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου. Αλλά ακόμα κι αν δε μπορείς στη φάση που είσαι να κερδίσεις περισσότερο, φρόντισε να αξιοποιήσεις σωστά όσον έχεις. Κάνε πράγματα που σου αρέσουν, που είναι δημιουργικά και κυρίως που σε κάνουν να ξεχνιέσαι. Κάνε γυμναστική, πήγαινε μία βόλτα στο πάρκο, παίξε με το παιδί σου, ζωγράφισε ή μάθε κάποιο μουσικό όργανο. Υπάρχουν άπειρες δυνατότητες αρκεί να έχεις μάτια ανοιχτά και όρεξη να δοκιμάσεις. Ακόμα δοκίμασε να εκφράσεις τις ανάγκες σου σε άτομα που θέλεις κοντά σου, και κάνε πράγματα μαζί τους. Η ζωή είναι στιγμές, κι όσες περισσότερες ζούμε με άτομα που θέλουμε στη ζωή μας, και μας θέλουν και εκείνα, τόσο πιο ισορροπημένη και όμορφη θα είναι.

  • Δημιούργησε το δικό σου πρόγραμμα. Χρησιμοποίησε σαν όπλο τη ρουτίνα αυτή τη φορά. Ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις, οπότε οργανώσου και προετοιμάσου ώστε να αποδώσεις καλύτερα. Έτσι θα μειωθεί και το άγχος. Όλοι στο ξεκίνημα μίας νέας εργασίας ως new fish έχουμε άγχος, υπέρμετρο ζήλο να αποδώσουμε τα μέγιστα και κυρίως να μην κάνουμε λάθη. Ωστόσο θα πρέπει να αποδεχτείς πως ο μόνος τρόπος να μην κάνεις λάθη είναι το να μην κάνεις τίποτα. Κι αυτό δε νομίζω να σε βοηθήσει να βελτιωθείς στη δουλειά σου και να εξελιχθείς. Ωστόσο με την πάροδο κάποιων μηνών, αρχίζουμε όλοι να αποκτούμε μία κάποια εξοικείωση και μία συγκεκριμένη ρουτίνα στην εργασία μας όσο απαιτητική κι αν είναι. Φρόντισε λοιπόν αυτή τη ρουτίνα να την εκμεταλλευτείς. Ξέρεις τι περίπου σε περιμένει, οπότε δε χρειάζεται να αγχώνεσαι. Αποδέξου κάποια πράγματα κι εστίασε στα θετικά περισσότερο από τα αρνητικά. Όλα είναι θέμα οπτικής. Μία καλή λύση λοιπόν είναι να ξεκινήσεις με όσα δε σ' αρέσουν ώστε όταν τα ολοκληρώσεις όσα σου μένουν να σου αρέσουν και κυρίως με κάποιο τρόπο να σε γεμίζουν. Άλλοι επιλέγουν το αντίθετο ώστε να ξεκινούν με ότι τους αρέσει και μετά να κάνουν και το καταναγκαστικό. Έγκειται στο τι βολεύει εσένα. Η συγκεκριμένη μέθοδος λέγεται Task Crafting ,και σίγουρα μπορείς να σε βοηθήσει ώστε να δουλέψεις με τρόπο που να σε βολεύει εστιάζοντας κυρίως σε όσα σ' αρέσουν. Αν πάλι δε σ' αρέσει τίποτα στη δουλειά σου καλύτερα ψάξε για κάτι άλλο.

  • Αγάπησε την αλλαγή. Απ' τη μέρα που γεννιόμαστε μέχρι και την τελευταία μας, το μόνο σίγουρο σ' αυτή τη ζωή είναι πως όλα αλλάζουν. Το είχε πει κι ο Ηράκλειτος. «Τα πάντα ρει», κι είχε δίκιο. Οπότε αντί να φοβάσαι κάθε φορά που κάτι αλλάζει, προσπάθησε να αγαπήσεις το γεγονός αυτό αποδεχόμενος πως τίποτα δεν είναι δεδομένο σε πρώτη φάση. Όχι μόνο σε επίπεδο εργασίας αλλά και γενικότερα. Και σε δεύτερη φάση δες το σαν ευκαιρία για εξέλιξη. Αν κάναμε μονίμως τα ίδια πράγματα πάντα, το πιθανότερο θα ήταν να πίναμε ακόμα γάλα με πιπίλα και να μην μπορούσαμε να περπατήσουμε. Το ότι δοκιμάζουμε νέα πράγματα μας κάνει να νιώθουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, ακόμα κι αν δε τα καταφέρνουμε στην αρχή. Θυμήσου τις πρώτες φορές που έκανες ποδήλατο πόσες φορές σηκώθηκες και ξαναδοκίμασες μέχρι που τα κατάφερες. Γι αυτό σκέψου ότι κάθε τι που σε δοκιμάζει και σε αναγκάζει να αντιμετωπίσεις μία νέα συνθήκη συνήθως είναι και αυτό που σε βάθος χρόνου θα κατανοήσεις πως σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, σε πρώτη φάση σε θέμα ικανοτήτων, και σε δεύτερη πραγματικά ως Άνθρωπο διότι κατανοείς ότι μπορείς να πετύχεις σχεδόν ότι βάλεις σαν στόχο αρκεί να το δοκιμάσεις και να επιμείνεις. Επομένως την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να κάνεις κάτι νέο σκέψου πως είναι μία ακόμα ευκαιρία για να γίνεις καλύτερος, και δοκίμασε το. Αν δε τα καταφέρεις μη τα παρατήσεις αμέσως και θα δεις που όταν τα καταφέρεις επιτέλους θα νιώσεις ένα απερίγραπτο συναίσθημα, μια αίσθηση αυτοπεποίθησης και κυρίως αυτοεκτίμηση. Γιατί κάθε φορά που καταφέρνεις κάτι έξω απ' το comfort zone σου, νιώθεις πως μπορείς ακόμα πιο πολλά, και σιγά σιγά εθίζεσαι σε αυτό, αναζητώντας κι άλλα μονοπάτια αυτοβελτίωσης. Κι αυτός ο δρόμος σε οδηγεί στο κυνήγι του ανώτερου εαυτού σου.
  • Διαχειρίσου το άγχος. Σε κάθε εργασία υπάρχουν πράγματα που μας αγχώνουν. Είτε γιατί τηρείται το ωράριο προσέλευσης κατά γράμμα και κάθε φορά που καθυστερούμε γνωρίζουμε πως θα τα ακούσουμε, είτε γιατί το αφεντικό μας ή οι συνάδελφοι μας είναι δύστροποι άνθρωποι, είτε γιατί νιώθουμε πως αυτό που κάνουμε δε μας γεμίζει και σκοτώνουμε 8 ώρες κάθε μέρα για κάτι που δε μας ενδιαφέρει χαραμίζοντας τη ζωή μας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αγχωνόμαστε, διότι ο εγκέφαλος μας γι αυτό το πράγμα είναι προγραμματισμένος. Όμως όπως προείπαμε όλα είναι θέμα οπτικής. Το άγχος συνήθως προκαλείται απ' τον φόβο, και ο φόβος προκαλείται όταν οι συνθήκες μεταβάλλονται κι εμείς δεν ξέρουμε το πώς θα αντιδράσουμε και θα ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις αλλαγές. Η συνειδητοποίηση και κυρίως το γεγονός πως και να αγχωθούμε δε θα αλλάξει αυτό που θα έρθει είναι κάτι πολύ βασικό σε αυτές τις περιπτώσεις. Λένε πως όσοι αναπολούν και νιώθουν νοσταλγία ζουν στο παρελθόν, όσοι ζουν στο φόβο και το άγχος ζουν στο μέλλον που δεν έχει έρθει ακόμα και όσοι είναι χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια ζουν στο παρόν, που είναι το παρελθόν του μέλλοντος μας και το μόνο πραγματικά σίγουρο πως μας συμβαίνει. Τουλάχιστον με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα αισθητήρια όργανα μας τη ζωή, γιατί αν το πάμε μέσω φυσικής αυτό που ισχύει είναι η ολότητα, το ΕΝΑ, αφού σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες θεωρίες όλα τριγύρω μας είναι καμπύλες και υλοενέργεια. Γι αυτό προσπάθησε να εστιάσεις στο τώρα, και κάθε φορά που το μυαλό σου σκέφτεται κάτι για το μέλλον αξιολόγησε το. Είναι κάτι πιθανό; Αν ναι μπορώ να το αντιμετωπίσω; Αν ναι τότε δε χρειάζεται να αγχώνομαι. Αν όχι, πάλι δεν χρειάζεται να αγχώνομαι αφού αν έρθει δεν μπορώ να κάνω κάτι. Όσο πιο συνειδητά κάνουμε αυτές τις σκέψεις και όσο πιο πολύ κατανοήσουμε ότι το άγχος μας βρίσκεται εκεί για να μας κινητοποιεί κι όχι για να μας αδρανοποιεί τότε όλο και πιο πολύ θα μαθαίνουμε να το διαχειριζόμαστε. Άλλωστε και το άγχος ένα συναίσθημα είναι, και όπως κάθε συναίσθημα συμβάλλει στο να ζούμε όσο πιο πολύ γίνεται. Το αν εμείς θα το χαρακτηρίσουμε καλό ή κακό έγκειται στην αντίδραση μας ως προς αυτό το συναίσθημα. Εγώ θα σου πρότεινα να το αγαπήσεις διότι ο φόβος και το άγχος μας έφτασαν σαν είδος εκεί που μας έφτασαν κατά κύριο λόγο, οπότε όσο κι αν δε σ' αρέσει να ξέρεις πως σε βάθος χρόνου λειτουργεί για το καλό σου.
  • Job Crafting . Άλλαξε τα όρια επεκτείνοντας ή περιορίζοντας τα καθήκοντα και χαρακτηριστικά της εργασίας σου. Σε αυτή την περίπτωση ανήκουν τα άτομα που εργάζονται σε εταιρίες οι οποίες επιθυμούν λίγοι άνθρωποι να βγάζουν δουλειά πολλαπλάσιων. Επομένως αν ανήκεις κι εσύ σε μία τέτοια εταιρία το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να διεκδικήσεις κάποια μείωση αρμοδιοτήτων απ' τον εργοδότη σου. Για παράδειγμα εξέφρασε ότι στο 8ωρό για το οποίο κανονικά πληρώνομαι δεν γίνεται να βγουν όλα όσα μου έχετε αναθέσει. Επομένως καλό θα ήταν να αξιολογήσετε τις αρμοδιότητες που μου έχετε αναθέσει ώστε να μου πείτε τι επείγει και τι όχι, ώστε να κάνω σε πρώτη φάση όσα επείγουν. Αν δείξει κατανόηση τότε σύντομα θα δείτε μια κάποια βελτίωση. Υπάρχουν όμως και οι εργοδότες που δεν καταλαβαίνουν από τέτοια. Τότε απλά αρχίζετε και του λέτε πως όσα μου έχετε αναθέσει δεν μπορώ να τα βγάλω. Κι αρχίζετε και δίνετε σε άριστο βαθμό τα 8/10 αυτών που προλαβαίνατε. Μετά τα 6/10, μέχρι ως ότου συνειδητοποιήσει τι εννοούσατε και είτε σας φέρει βοηθό, είτε ζητήσει από κάποιον συνάδελφο σας να σας βοηθήσει, είτε στην καλύτερη σας μειώσει τις αρμοδιότητες. Στη μία περίπτωση επεκτείνονται οι αρμοδιότητες σας βάζοντας και άλλους στο παιχνίδι ωστόσο που θα βοηθήσει πολύ στο να αποφορτιστείτε και στη δεύτερη η αποφόρτιση είναι άμεση αφού φεύγουν εντελώς κάποια βάρη από πάνω σας. Αν πάλι δε γίνει τίποτα από τα παραπάνω καλύτερα ψάξτε για άλλη εργασία γιατί πιθανότατα ο εργοδότης σας είναι τοξικός και η συνύπαρξη αυτή σε βάθος χρόνου σίγουρα δε θα σας κάνει καλό.
  • Relational Crafting. Γνωρίστε τους συνεργάτες σας, μάθετε για αυτούς απ' αυτούς. Αν τους συμπαθήσετε η συνύπαρξη ίσως είναι πιο εύκολη. Όλοι έχουμε βρεθεί σε εργασιακό περιβάλλον όπου το κουτσομπολιό πάει σύννεφο. Όμως αντί να μαθαίνετε τους συναδέλφους σας, ή και τους εργοδότες σας ακόμη, μέσω των κουτσομπολιών μήπως είναι καλύτερα να πάτε και να μιλήσετε εσείς οι ίδιοι μαζί τους; Τουλάχιστον θα μπορείτε να χτίσετε εσείς την εικόνα που θα έχετε για εκείνους, κι όχι τα λόγια άλλων. Άλλωστε σκέψου πως όπως κουτσομπολεύουν τους άλλους με τον ίδιο τρόπο τα ίδια άτομα το κάνουν και για εσάς πίσω από την πλάτη σας πιθανότατα. Επομένως καλύτερα να γνωρίζετε κι εσείς αλλά και οι άλλοι εσάς ιδίοις όμμασι κι όχι δια των περιγραφών των άλλων. Συνήθως τα φαινόμενα απατούν και η οπτική που έχει ο καθένας για τα πράγματα επηρεάζει και την αξιολόγηση του περίγυρου του. Έστω κι έναν άνθρωπο να βρεις που να τα βρίσκεις κάπως η καθημερινότητα σου γίνεται ευκολότερη κι έχεις να μοιραστείς και δυο κουβέντες για να περάσει λίγο καλύτερα η μέρα, ή να πάρεις κάποια συμβουλή. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστείς βοήθεια και κυρίως ποιος θα είναι σε θέση να σου την προσφέρει. Για αυτό προσπάθησε να μην αποπαίρνεις κανέναν και να χτίσεις τον κύκλο σου με άτομα που ταιριάζεις ώστε να περνάς καλύτερα τουλάχιστον όσο εργάζεσαι.
  • Φτιάξε τη δική σου επιχείρηση. Σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να σε βοηθήσουν και νιώθεις εγκλωβισμένος εκεί που είσαι, προσπάθησε να σχεδιάσεις το τι θες και πως μπορείς να πας προς τα κει. Αυτό ισχύει και μπορείς να το κάνεις παράλληλα ενώ εργάζεσαι. Ή ακόμα κι αν είσαι άνεργος και ψάχνεις να βρεις μία δουλειά. Το πώς να βρεις εργασία απαιτεί στρατηγική έρευνα και μεθοδικότητα και θα αναλυθεί σε άλλο άρθρο της σελίδας μας, όπως και το πως να φτιάξεις τη δική σου επιχείρηση. Ωστόσο στο παρόν άρθρο θα πούμε αυτό που κυρίως απαιτείται. Κι αυτό δεν είναι άλλο από μία καλή ιδέα, που να απευθύνεται σε κοινό, επομένως να υπάρχει ανάγκη για αυτή την παροχή ή προϊον, και τέλος, όραμα, πάθος, υπομονή κι επιμονή. Και το κυριότερο απ'όλα.....Να ξεκινήσεις. Κι ο Steve Jobs ή ο Mark Zugeberg δεν θα ήταν αυτοί που έγιναν αν δεν ξεκινούσαν και έμεναν απλά στην ιδέα. Αν κάνεις κάτι δικό σου όμως θα πρέπει να ξέρεις πως η πίεση είναι μεγαλύτερη, όπως και ο χρόνος που θα αφιερώνεις εκεί. Ωστόσο αν είναι κάτι που αγαπάς , όπως ένα χόμπι που έκανες επάγγελμα, τότε σίγουρα μπορείς να επενδύσεις εκεί και σίγουρα θα σε βγάλει σε κάποιο σημείο κοντά σε αυτό που ονειρεύτηκες.

Αν καταφέρεις και απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω , τότε σίγουρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Αν όχι, τότε κάνε απλά το πιο μικρό βήμα προς τα εκεί που θες να πας, όσα μικρά μέσα κι αν διαθέτεις. Και θα δεις που όταν ξεκινήσεις θα αρχίσει ο εαυτός σου να δουλεύει στον αυτόματο προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα ήταν χαρά μας να δούμε τα σχόλια σας και τις απόψεις σας για το παρόν άρθρο. Μοιραστείτε το αν το βρήκατε βοηθητικό, και μέχρι την επόμενη φορά, σας ευχόμαστε να περνάτε όμορφα δημιουργικά και πάνω απ' όλα ζώντας στο παρόν.

© 2021 Κωνσταντίνος Μπαβέλλας. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε